Verhaal Filiaal
Ballet
Ga naar de inhoud

Internet of bure Jet

Voor veel vrouwen en meisjes in het dorp is bure Jet een mooi alternatief. Als je iets wilt weten, dan ga je bij haar langs. Als ze tijd heeft, mag je binnenkomen en krijg je zelfs een kopje thee. Geen vraag over het huishouden is haar te gek. Ze kent een heleboel ouderwetse oplossingen, die zelfs voor hedendaagse problemen handig zijn. Ze is modern, maar heeft het gezonde boerenverstand van vroeger.

Tekst en afbeeldingen Ada van Hoof

Bure Jet weet alles! Ze is een soort ouderwetse manier van zoeken met google.

Bij Google tik je een vraag in de zoekregel en dan krijg je honderden antwoorden. Daar moet je dan een weg in zoeken. Welk antwoord klopt, wat is juist, wanneer word je voor de gek gehouden?

Jet is uit de tijd dat de meeste gezinnen naast hun dagelijkse werk op het land of in de fabriek of aan de dijk, ook thuis nog van alles moesten doen. Sommigen hadden een varken of een geit. Haar vader had, net als veel anderen, een stukje land voor eigen groenten en aardappelen. Jet moest thuis helpen en kan daar eindeloos over vertellen.

Als ze op haar praatstoel zit, komt het ene verhaal na het andere. En zo gaat dat bij Jet; je komt met een vraag over varkensvlees en je gaat bijna als vegetariër weer naar huis. Of je vertrekt met het voornemen om eens een flinke schoonmaak te houden!  Zo had Ans ook eens een vraag over de was. Zij gooide alles bij elkaar in de wastrommel, bont en wit door elkaar, katoen en wol, geen onderscheid.

Als je alleen woont dan heb je niet zoveel wasgoed en halve trommels wassen is zonde van het water. Soms mislukt er dan wel eens wat, want een nieuw rood T-shirt kun je beter eerst apart wassen.

En de witte was wordt niet echt wit. Voor lakens niet erg, maar voor bovenkleding wel. Dat kun je voorkomen door weinig witte kleding te kopen. Als Ans twijfelt over iets dan kijkt ze op Internet. Er blijkt zelfs een cursus voor de was te zijn, een acht stappenplan.
1. wasgoed voorbereiden
2. was sorteren
3. aanwijzingen voor een handwas
4. bepaal of er een voorwas nodig is
5. kies het juiste programma
6. zorg voor goede belading
7. doseer wasmiddel volgens de verpakking
8. haal de was onmiddellijk na afloop uit de machine om te drogen

Na bestudering ziet Ans dat ze geen van de stappen zet. Zij propt alles bij elkaar in de trommel, kiest een standaard programma en neemt altijd evenveel vloeibaar wasmiddel, altijd voor kleurenwas. Soms zit er nog geld in een broekzak.
Er valt nog wat te leren. Ze heeft geen zin om verder te zoeken op internet, ze heeft dorst en gaat dus maar even naar Bure Jet. Misschien dat zij wat licht over het wasgoed kan laten schijnen zodat Ans haar witte was weer wit kan worden. De fles chloor die Ans in de laatste was erbij deed, dat was geen goede manier.

Jet is blij dat Ans komt en vertelt: “Maandagochtend vroeg, soms wel om vijf uur, stond de wasketel met water op het driepits petroleumstel of op het kacheltje. Als alles goed doorgekookt was, ging het in de houten wastobbe. Dikwijls werd de was eerst nog met de vierpotige stamper bewerkt.
Dan ging het wasgoed stuk voor stuk over het houten wasbord met de gerimpelde zinken plaat. Daarna werd de was met de hand gespoeld en uitgewrongen.
De witte werd gekookt met waspoeder en blauwsel. Daarna ging de was op „den bleik‟: de was werd op een grasveld gelegd en droogde lekker „bleek‟ op in het zonnetje, of aan de waslijn in de vrieskou.” Ja, dat zal nu dus niet meer gaan, bijna niemand heeft nog een grasveld. Buiten dat heeft niemand meer het aantal uren dat je hiervoor nodig hebt.

Ans kan altijd bij Jet binnenvallen, behalve op zondag. Bij haar en veel andere families is het de gewoonte, dat de kinderen op zondag allemaal tegelijk bij vader en moeder op de koffie komen. Daar wordt gesproken over hoe het met ieder gaat en over ieders werkzaamheden en de laatste nieuwtjes. Natuurlijk vertelt Jet dan ook, wie er allemaal is langs gekomen voor raad en advies, zodat nu het hele dorp weet waarom Ans altijd donkere kleren draagt. Vanwege de was……

Beeld en taal vertellen samen het verhaal
Terug naar de inhoud